We hebben het al vaker gezegd, maar we blijven het herhalen: de digitale transformatie maakt dat we proactief moeten reageren op alle veranderingen, zodat je in de toekomst relevant blijft. Dit betekent dat je een sterke én veilige IT-infrastructuur bouwt die in de toekomst veilig en stabiel is. Een veilige infrastructuur is essentieel om bedrijfsgegevens en klantinformatie te beschermen. We delen een aantal praktische tips en adviezen om een veilige IT-infrastructuur te bouwen.

Richt je IT-infrastructuur in volgens best practices

Begin met het bouwen van een sterke basis door je IT-infrastructuur in te richten volgens de nieuwste best practices. Dit omvat onder andere het implementeren van netwerksegmentatie en duidelijke netwerktoegangsbeleid. Het segmenteren van je netwerk kan voorkomen dat een beveiligingsincident zich door je gehele infrastructuur verspreidt. Je leest meer over het bouwen van een IT infrastructuur in onze vorige blog.

Zero Trust-principe: ga ervan uit dat je gehackt wordt

Met het Zero Trust-principe ga je ervan uit dat je gehackt wordt. Dit betekent dat je voortdurend de toegang controleert en beperkt, zelfs binnen je eigen netwerk. Elk apparaat, elke gebruiker en elke applicatie wordt gevalideerd en gecontroleerd, ongeacht hun locatie of identiteit. Dit betekent bijvoorbeeld dat je klanten niet hetzelfde netwerk gebruiken als medewerkers dan dat medewerkers geen privé telefoon gebruiken. Bij elke stuk denk je na over hoe je dat goed kunt inrichten en beveiligen.

Implementeer een toegangsbeleid en privacy en security by design

Het implementeren van een toegangsbeleid is vaak een ondergeschoven kindje, terwijl het enorm belangrijk is. Implementeer daarom een toegangsbeleid voor alle applicaties en zorg ervoor dat alleen bevoegde personen toegang hebben tot specifieke systemen en gegevens, afhankelijk van hun functie of rol. Ons advies is altijd: versleutel alle data en verkeer. Als je gegevens van A naar B verstuurt, versleutel dit dan het liefst met end to end encryptie. Zeker met thuiswerken en gegevens naar de cloud verplaatsen is versleuteling belangrijk. Zorg er daarnaast voor dat je privacy en security in je systemen, processen en technologieën inbedt. We noemen dit ook wel privacy en security by design. Op deze manier zorg je ervoor dat privacy en beveiliging onderdeel van je systemen en processen zijn en niet iets wat je als een los element toevoegt.

Blijf up-to-date met de laatste ontwikkelingen

De wereld van IT-beveiliging evolueert voortdurend. Wat vandaag veilig is, kan morgen kwetsbaar zijn. Blijf daarom op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van onder andere end point security en netwerkbeveiliging. Vergeet daarin ook niet de ontwikkelingen van AI bij te houden. AI wordt ook al ingezet door hackers. Blijf niet hangen in verouderde technologieën en de klassieke antivirus, maar maak bewuste keuzes.

Monitor je belangrijkste diensten

Zowel de infrastructuur als de prestaties van je dienstverlening moeten continu worden gemonitord. Dit helpt je om potentiële problemen vroegtijdig te identificeren en aan te pakken. Stel dat je merkt dat je in bepaalde tijdvakken minder orders verwerkt, dan kan dit wijzen op een ICT-issue of een bottleneck in je systeem. We zien dat organisaties nog weinig monitoren, waardoor er geen data en inzicht is. De oplossing is dan uiteindelijk veel duurder.

Laat je certificeren

Certificeringen zoals ISO 27001 en andere normen helpen om de veiligheid van je IT-infrastructuur te waarborgen. Deze certificeringen tonen aan dat je voldoet aan de standaarden voor informatiebeveiliging. Naar verwachting komen er ook normeringen waarmee je kunt aantonen dat je footprint laag is. Hiermee kun je dus aantonen dat je het goed dat wat betreft de belasting voor het milieu.

Overweeg uitbesteding aan experts

Het bouwen van een veilige IT-infrastructuur is een complex proces dat voortdurende aandacht en aanpassing vereist. Het is daarom verstandig om bepaalde aspecten van je IT-beveiliging uit te besteden aan partners met de juiste expertise. Een hybride aanpak, waarbij je sommige diensten lokaal houdt en andere in de cloud plaatst, kan ook een goede balans bieden. Uiteindelijk zal een goed beveiligde IT-infrastructuur niet alleen je gegevens beschermen, maar ook het vertrouwen van je klanten en partners versterken.

Kun jij wat hulp gebruiken bij het veilig inrichten van IT-infrastructuur en het maken van de juiste keuzes? SolidIT is die partner met de juiste expertise. Neem gerust eens contact met ons op. We vertellen je graag hoe wij te werk gaan.