We zitten al langere tijd in een digitale transformatie, maar sinds de lockdowns is het in treinversnelling gegaan. De lockdown dwong iedereen om nog meer online te doen: van online verkopen tot online werken. De impact van deze digitalisering is sterk afhankelijk van het soort business dat je doet. Sommige bedrijven deden al veel online, maar fysieke winkels met tastbare producten moesten bijvoorbeeld ook ineens online vindbaar zijn. In dit soort segmenten was online niet de norm, maar dat is het nu wel. We vertellen je waarom de digitale transformatie een game-changer is en hoe organisaties daarmee omgaan.

Van fysiek naar digitaal: de nieuwe norm

Door de lockdowns zijn online in- en verkopen de nieuwe norm geworden. Zelfs voor segmenten waar dit eerder niet zo was. Met name in de retail was dit goed zichtbaar. Fysieke winkels werden kleiner of verdwenen zelfs op sommige plekken. Het toegenomen aantal online verkopen, had tegelijkertijd een grote impact op de koeriersdiensten. Daar nam de werkdruk enorm toe, waardoor bezorgbussen niet meer uit het straatbeeld weg te denken zijn. Dit is ondertussen wel iets aan het stabiliseren, maar online blijft wel de norm. En die digitale norm geldt bijvoorbeeld ook voor huisartsen, opleidingsinstituten en kantoorbanen. We lichten een paar mooie game-changing voorbeelden toe.

Stel je doktersvraag eenvoudig via de app

Enerzijds is de zorgvraag toegenomen en anderzijds is er juist een krapte op de arbeidsmarkt: er zijn te weinig mensen in de zorg. Dit heeft noodzakelijk geleid tot fusies van (kleine) praktijken en meer online diensten. Doordat kleine organisaties onderdeel werden van grotere organisaties konden ze ook beter meedoen met alle veranderingen, zoals het slim inzetten van IT om de dienstverlening uit te breiden. Waar je bijvoorbeeld eerder altijd contact had met assistenten, kun je tegenwoordig je vragen online stellen. Hier is ook veel kritiek op (geweest), maar door de hoge druk kunnen huisartsen niet meer iedereen ontvangen en te woord staan. De online diensten maken veel zaken gemakkelijker voor zowel artsen als patiënten. Zo kun je eenvoudig via de app een vraag stellen over een medicijn en een dag later haal je het medicijn op in een automaat. Er wordt nog volop ontwikkeld, dus de komende tijd kunnen we nog meer verwachten. Echter is het soms lastig om dit soort ontwikkelingen direct op de markt te brengen, omdat organisaties op IT-vlak goed moet nadenken gegevensbescherming en moeten voldoen aan de AVG.

Thuiswerken = minder impact op het milieu

Kantoorbanen worden steeds flexibeler: mensen werken meer vanuit huis, vanuit een café of zelfs vanuit het buitenland. Sinds de lockdowns hebben organisaties hun IT-omgeving zo ingericht dat iedereen vanuit huis kan werken. Hierdoor is thuiswerken steeds meer de norm geworden. Mensen gaan hierdoor ook minder de weg op en hoeven niet elke dag te reizen, waardoor de impact op het milieu wordt verlaagd. Daarnaast hebben kantoren steeds meer flexibele werkplekken gekregen, waardoor mensen op het dichtstbijzijnde kantoor kunnen werken (als er meerdere kantoren zijn). Op deze manier kunnen organisaties makkelijker aan bijvoorbeeld milieu-gerelateerde normen voldoen.

Een flinke boost voor content creators

In de Coronatijd hebben content creators een enorme boost gekregen. Veel (jonge) mensen zijn gaan onderzoeken of ze online wat kunnen opstarten, zoals een YouTube-kanaal. Online is veel mogelijk, waardoor veel mensen ook succesvol zijn geworden en niet meer teruggingen naar hun huidige werk. Content creators kunnen bijvoorbeeld eenvoudig online documentaires publiceren via platforms als YouTube en Nebula. Nebula maakt het bijvoorbeeld mogelijk om controversiële topics te bespreken die normaal gesproken in Amerika niet toegestaan zijn. De online wereld maakt veel meer mogelijk, waardoor content creators een (vaste) plek en een enorme boost hebben gekregen.

Hot and happening: online leren en e-learnings

De afgelopen jaren is er al het één en ander gedigitaliseerd in het klassieke (fysieke) schoolsysteem, maar sinds de lockdowns moest alles ineens 100% online. Alle middelen en processen zijn in een rap tempo online gegaan. Inmiddels is online ook in het onderwijs steeds meer de norm geworden. Mensen hebben nu vaak de keuze om fysiek, online of hybride lessen te volgen. Niet alleen opleidingsinstituten, maar ook andere ondernemers maken tegenwoordig e-learnings en cursussen om hun kennis te delen. En er zijn allerlei online platforms waarop ze dit kunnen aanbieden. Er zitten echt mooie dingen tussen waar MKB’ers ook nog eens een dikke boterham mee verdienen.

Kortom, de digitale transformatie heeft veel mogelijk gemaakt. Wil je weten wat de digitale transformatie voor jouw organisatie kan betekenen? Wij vertellen je graag wat de mogelijkheden zijn en welke stappen je kunt zetten. Neem contact met ons op of lees ook eens waarom wij zoveel affiniteit met het MKB hebben.