Mede door de lockdowns heeft er een enorme versnelling plaatsgevonden in locatie-onafhankelijk werken. We leven nu in een wereld waarin werken op een locatie naar keuze de norm is geworden. Normaal gesproken is zo’n verandering ingewikkeld, maar als er noodzaak is, kan het ineens heel snel gaan. Producten werden in een rap tempo doorontwikkeld en processen werden anders ingericht. Hierdoor is het vandaag de dag normaal dat organisaties de mogelijkheid bieden om (gedeeltelijk) thuis te werken. We vertellen je meer over deze verandering, de druk op bedrijven en wat je als organisatie nodig hebt om het nieuwe normaal te faciliteren.
Veranderingen in IT én gedrag
Om thuis te kunnen werken, hebben bedrijven onder andere hun IT-infrastructuur aangepast, regelingen geïntroduceerd en kantoren anders ingericht. Zo worden vergaderingen via Zoom of Teams gehouden en kantoren worden kleiner, omdat niet alle ruimte meer gebruikt wordt. Hierdoor is een volledige terugkeer naar kantoor vaak niet eens meer mogelijk. Daarnaast heeft er ook een grote verandering plaatsgevonden in het gedrag. Eerder wilden managers hun medewerkers echt ‘zien’ werken, nu krijgen medewerkers meer vrijheid en worden ze beoordeeld op het werk dat ze opleveren. Dit is een enorme verandering die door veel mensen positief wordt ervaren. Medewerkers verwachten tegenwoordig ook deze flexibiliteit en gaan al snel ergens anders werken als ze niet de vrijheid krijgen om vanuit huis te werken.
De druk op bedrijven blijft bestaan
De lockdown was het startpunt van locatie-onafhankelijk werken, maar er zijn meer externe factoren die druk blijven uitoefenen op bedrijven. Zo zijn de kosten van onder andere huisvesting en energie enorm toegenomen. Als mensen meer thuiswerken, scheelt dat een hoop kosten. En de kantoorruimte die tegenwoordig overblijft, wordt – wegens de woningnood – omgebouwd tot woningen. Daarnaast moeten bedrijven rapporteren over wat hun belasting op het milieu is. Mensen die thuiswerken, reizen minder, waardoor de belasting op het milieu ook minder is. Daarentegen zijn de energie- en gasprijzen voor medewerkers ook enorm toegenomen, waardoor meer mensen juist weer naar kantoor willen om kosten te besparen. Dit blijft dus een uitdaging.
Zo werk je overal veilig: Zero Trust
Locatie-onafhankelijk werken levert een hoop voordelen op, maar het heeft ook nieuwe kwetsbaarheden geïntroduceerd. Communicatie tussen applicaties en werkplekken gaat over het internet, waardoor je geen controle hebt over wat ermee gebeurt. Het is daarom belangrijk om uit te gaan van het ‘Zero Trust’ principe: ga ervanuit dat alles binnen of buiten je netwerk onveilig kan zijn. Bedrijven moeten hun beveiliging dus goed regelen. Denk hierbij aan het authentiseren en autoriseren van de toegang tot applicaties, maar ook aan Cloud first strategy, Security en Privacy by Design. Je hebt hiervoor kennis en kunde in huis nodig om alles goed in te richten, zodat iedereen veilig en zorgeloos op afstand kan werken.
Management en support op afstand
Doordat mensen niet meer zoveel op kantoor werken, moet het management en de support ook op afstand gebeuren. Dit vraagt om flexibiliteit vanuit managers. Medewerkers krijgen bijvoorbeeld een budget om een laptop of telefoon te kopen die bij hen past (BYOD). IT-beheerders kunnen op afstand ervoor zorgen dat de apparatuur op een bepaalde manier wordt ingericht, zodat het aan de voorwaarden voldoet en bijvoorbeeld een goede firewall heeft. Ook de toegang tot gegevens en applicaties kunnen managers op afstand beheren. Voor al deze ‘uitdagingen’ zijn al allerlei goede technieken op markt, zodat je zaken goed kunt regelen op afstand. Eigenlijk is alles mogelijk!
Wil je weten hoe je locatie-onafhankelijk werken goed en veilig inricht binnen jouw organisatie? Wij helpen je graag en zorgen ervoor dat alles goed geregeld is: van inrichting tot beveiliging. Neem contact met ons op en lees ook eens de voordelen van werken met een kleine en flexibele IT-partner.